Het Drentse Heideschaap staat centraal tijdens het schaapscheerdersfeest bij bezoekerscentrum Dwingelderveld. Stichting Ruiner Schaapskudde verzorgt samen met Natuurmonumenten dit leuke evenement op zondag 2 juli tussen 11.00 en 16.00 uur.


Herders geven demonstraties schapenscheren en schapendrijven, vrijwilligers laten zien wat er van wol gemaakt kan worden en een keurmeester is aanwezig om alles te vertellen over het Drentse Heideschaap. Speciaal voor de jonge bezoekers is er een leuke kinderactiviteit te doen. De entree is gratis en er is voldoende parkeergelegenheid aan de Benderse 22 in Ruinen. Meer informatie op www.natuurmonumenten.nl/bcdwingelderveld.

Demonstraties
De herders geven naast de doorlopende demonstraties schapen scheren en knippen ook demonstraties schapendrijven. Om 13.00 en 14.00 uur laat de herder zien hoe de hond de kudde manoeuvreert door het publiek. Het is een prachtig schouwspel tussen hond en herder. Deze demonstraties vinden plaats in de schapenweide bij het bezoekerscentrum.

Kampioenskeuring

Tijdens het schaapscheerdersfeest kunnen bezoekers ook zelf schapen keuren. De keurmeester laat een aantal schapen in de zogenaamde kraal lopen en bezoekers mogen zelf hun favoriet kiezen. Om 13.30 uur vindt de keuring plaats en de winnaar krijgt een leuke prijs overhandigd.