Schapen zijn onmisbaar op heidevelden. Ze houden de grassen kort en dat zorgt ervoor dat de heide ruimte krijgt om te groeien. Ook op het Dwingelderveld grazen vele Drentse Heideschapen. Samen met de herder en zijn honden trekt de kudde iedere dag het natuurgebied in. Maar tijdens de OERRR schapendagen bij bezoekerscentrum Dwingelderveld aan de Benderse 22 in Ruinen komen de herders graag even terug.

De OERRR schapendagen zijn op dinsdag 8, 15, 22 augustus. Kinderen kunnen vilten met gekleurd schapen wol en speuren met een leuke speurtocht. Daarnaast zijn er doorlopend demonstraties spinnen of weven. De activiteiten beginnen om 13.00 uur en eindigen om 16.00 uur. Herder Michiel Poelenije van de Ruiner schaapskudde verzorgt tijdens deze schapendagen om 14.00 en 15.00 uur een demonstratie schapendrijven met zijn honden. Deze demonstraties vinden plaats in de schapenweide naast het bezoekerscentrum. Herder Johan Coelingh laat zien hoe de schapen van hun warme wol worden ontdaan. Deze demonstraties vinden plaats in de tuin van het bezoekerscentrum. Meer informatie over de verschillende activiteiten en demonstraties op www.natuurmonumenten.nl/bcdwingelderveld.