In de bibliotheek in De Wijk werd op 13 september een workshop “Herkennen en Doorverwijzen” gegeven voor de leerkrachten en directeuren van de basisscholen in De Wolden en medewerkers van Welzijn. Deze middag werd druk bezocht.

De meer dan 30 aanwezigen bespraken hoe zij laaggeletterdheid kunnen herkennen en op welke manier zij kunnen doorverwijzen. Taalambassadeur Ineke van der Weide vertelde hoe het is om laaggeletterd te zijn en afhankelijk te zijn van anderen. Nu kan ze veel zaken zelf aanpakken en heeft ze meer zelfvertrouwen gekregen. Ze vertelde dat het heel belangrijk is om gestimuleerd te worden door je omgeving om naar een cursus te gaan. De aanwezigen gaan in hun organisatie aan de slag om het probleem van laaggeletterdheid bespreekbaar te maken.

Op 14 september was er in de bibliotheek van Zuidwolde een “Taallunch” voor alle cursisten en vrijwilligers. Albert Haar, zeer betrokken bij de Drentse Taol en het Nederlands, las het verhaal van Roodkapje voor en daar werd bingo meegespeeld. Wethouder Pauwels moest helaas verstek laten gaan, omdat zij andere verplichtingen had. Uiteraard was er ook een gezellige lunch. Tot slot werden er zeer stemmig met leden van het piratenkoor “Het Zwarte Gat” Nederlandse liederen gezongen. Het was een gezellige middag om te laten zien te ervaren dat taal overal is.

In Nederland beheersen 2,5 miljoen mensen de taal onvoldoende om zich zelfstandig te kunnen redden in de maatschappij. Tweederde van deze groep is van Nederlandse afkomst. Voor de gemeente De Wolden betekent dit dat zo’n 3.000 inwoners minder taalvaardig zijn. Het Taalnetwerk De Wolden wil laaggeletterdheid actief aanpakken. (In dit Taalnetwerk werken Bibliotheek De Wolden, Stichting Welzijn De Wolden, Stichting Lezen&Schrijven, Gemeente De Wolden, Drenthe College en Alfa-college samen).

De bibliotheken in Ruinen, Ruinerwold, De wijk en Zuidwolde beschikken over een TaalPunt. Bij deze Punten kan iedereen terecht die beter wil leren lezen en schrijven of digitaal vaardiger wil worden. Getrainde taalvrijwilligers ondersteunen en begeleiden de deelnemers. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van bestaand taalaanbod. De coördinator bepaalt in het eerste gesprek welk aanbod het beste past. Er zijn nog veel vrijwilligers nodig om de cursisten te ondersteunen. Vrijwilligers krijgen een training van vier dagdelen en kunnen zich opgeven bij info@taalpuntdewolden.nl. Er zijn nog enkele plaatsen voor de training op 25 september, 2, 9 en 30 oktober.