Met gemengde gevoelens denkt de organisatie van de Donkere Paardendagen en de Ondernemersfair terug aan het afgelopen weekend. De hevige regenval van zaterdag gooide flink wat roet in het eten van de Donkere Paardendagen, die zaterdag helaas Natte Paardendagen bleken te zijn. Daarbij bleven de paarden droog op stal staan. De zondagmiddag maakte wel veel goed, maar het chagrijn straalde zaterdagmiddag van de organisatie af.

De Ondernemersfair was vrijdagmiddag ook al in mineur gestart, omdat er maar weinig bezoekers kwamen. Zaterdag en zondag liep het wél lekker door en klaarden de gezichten van de 38 standhouders weer wat op. Op het openingsfestijn van de fair, speciaal voor ondernemers, kwamen wel weer tweehonderd belangstellenden af. Zij luisterden naar enkele sprekers en genoten van een borrel op het Horecaplein.

Het was de tweede Ondernemersfair, nadat in 2014 voor het eerst naar buiten werd getreden. Voorzitter Johan Laarman van de Ondernemersvereniging Ruinen stond er zaterdagmiddag stralend bij. Niet alleen omdat hij die dag jarig was (45), maar ook omdat de fair toch weer vele ondernemers samenbracht. ‘Het loopt hier vandaag lekker door’, constateerde hij. Hij stond er bij de stand van ’t Vershuus, een samenwerkingsverband van zijn eigen pluimveebedrijf, de groente en fruit van Joyce Lamers en de kaas van Geke Schoonvelde. ‘De zaak loopt goed, we zijn nu alweer bezig met promotie van onze kerstpakketten.We kunnen hier ook mooi contact met andere ondernemers leggen’, lachte Laarman. Hij promootte tevens het speciale bier met de naam ‘De Heer van Rune’, een triplebiertje dat Alexander Kisjes van de Mitra in Meppel op verzoek van ’t Vershuus heeft geleverd.

Liefhebbers van prijsvragen hadden volop kans op de fair. Bij bakker Steenbergen raden hoeveel bolletjes erin de vaas zaten, bij Univé raden wat de oude motor uit 1933 waard is en bij Koos Hulzebos het aantal munten in de vaas gokken. Ondertussen overlegden Arne Borrel, Bas Boverhof en Gert Boverhof met elkaar wat te doen met het avondprogramma, daar waar het ooit allemaal mee begonnen was: de show van tuigpaarden en Hackneys in een sfeervol verlichte arena. Buiten hield de regen aan, de Horse & Bike en Horse & Run waren al afgelast, aan datzelfde lot ontkwam de avond ook niet. ‘Het blijft regenen, het veld is veel te nat en zou ook helemaal kapot worden gereden’, somde Borrel de argumenten op. ‘We gaan de deelnemers bellen.’

Wat wel doorging was het Bierfeest, de Goudgele Zaterdag met medewerking van feestband KaramBam, al was het door de afgelasting van het paardenspektakel wel met een bittere nasmaak. De zondag was wel een groot succes met veel bezoekers en een mooi programma. Paard en Vermaak met vele demonstraties, ook van andere sporten, en ook veel andere dieren. Er was tevens van alles te doen voor de kinderen. ‘Dit was zoals de Paardendagen bedoeld zijn’, aldus Arne Borrel na afloop. Bron: Boom Uitgevers