Sonja van Gils van basisschool ‘t Echtenest uit Echten heeft vanmiddag de regionale voorleeswedstrijd gewonnen. Deze wedstrijd vond plaats in de Wijk Het betrof hier een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. De winnaar zal binnenkort Gemeente de Wolden vertegenwoordigen in de Drentse finale. En wellicht wordt zij wel De Nationale Voorleeskampioen 2018.

De twaalf kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator Annalies Proost naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelf gekozen boek. Terwijl Annalies het publiek vermaakte met een quiz, trokken de juryleden, Kees Opmeer, Ria Westerhuis en Bert Damming, zich terug. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend kwartiertje, werd het verlossende woord door juryvoorzitter Bert Damming gesproken.

Sonja las een fragment voor uit het boek Het geheim van de verdwenen kinderen van Frank van Pamelen. De jury vond dat Sonja een duidelijke introductie had gegeven en het met veel beleving voorlas. Sonja zal één van de deelnemers zijn aan de provinciale finale die op 18 april gehouden zal worden in Podium Zuidhaege in Assen.