Leven op de rand van het plateau: de middeleeuwse landschappen van Zuidwest-Drenthe. Op donderdag 21 februari komt niemand minder dan de bekende hoogleraar Landschapsgeschiedenis Theo Spek daar een verhaal over vertellen in het bezoekerscentrum Dwingelderveld van Natuurmonumenten. Boeiend voor bewoners van dit deel van Drenthe, maar eigenlijk voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van deze provincie.

Theo Spek schetst tijdens deze Dwingelderveld-lezing hoe het komt dat de landschapsgeschiedenis van Zuidwest-Drenthe verschilt van de rest van de provincie, en stelt zich vragen zoals: Hoe zag de vroegere wildernis van Zuidwest-Drenthe er precies uit? Hoe zette de mens dit weerbarstige landschap in de middeleeuwen stap voor stap naar zijn hand? Welke rol speelde de toenmalige elite daarbij? En welke sporen van deze historische ontwikkelingen zien we nu nog in het landschap van Zuidwest-Drenthe terug?

Het bezoekerscentrum aan de Benderse 22 te Ruinen is tijdens de Dwingelderveld-lezingen geopend vanaf 19.15 uur. De lezing begint om 19.30 uur, en duurt, inclusief een korte pauze, tot ongeveer 21.30 uur. Aanmelden is nodig via de website van Natuurmonumenten.