In bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen klinken op zaterdag 6 april 2019 de angstaanjagende klanken van Beethovens “Geistertrio”. Deze worden gespeeld door het Artem Trio op piano, viool en cello. Vanaf 19.15 uur kun je binnenlopen om met een kopje koffie alvast wat in de stemming te komen.

Op een groot scherm worden beelden vertoond van het Dwingelderveld. Om 20.00 uur begint het concert dat ongeveer een uur duurt. Op www.natuurmonumenten.nl/kamermuziek vind je meer informatie over het concert en kun je je opgeven.

Kamermuziekfestival
Dit concert maakt deel uit van het “NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten,” op 5, 6 en 7 april. Op 23 locaties door heel Nederland vinden ruim 70 concerten plaats. Live klassieke muziek in bijzondere gebouwen. Zittend op een hooibaal in een schaapskooi, op een bankje in een munitiekelder of op antieke stoelen in een luxueuze kasteelzaal luisteren bezoekers naar oeroude én ultranieuwe instrumenten. Concerten worden uitgevoerd door piepjonge en zeer ervaren musici van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds en gecombineerd met bijzondere natuurervaringen. Vorig jaar, tijdens de eerste editie van het Kamermuziekfestival, waren de musici en bezoekers vol lof over de uitstekende akoestiek van het bezoekerscentrum.

Opduikende schimmen

Op het Dwingelderveld waren nog steeds Witte Wieven rond, mysterieuze wezens uit een ver verleden. De muziek sluit daar naadloos op aan. Het Artem Trio speelt Beethovens “Geistertrio”: vreemde, angstaanjagende muziek met onverwachte wendingen als plotseling opduikende schimmen. Ook de muziek van Joaquín Turina, een soort van nocturne, is mooi gekozen voor deze locatie.

Bijzondere muziekinstrumenten
Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds beheert een collectie waardevolle muziekinstrumenten en geeft deze in bruikleen aan ruim 400 professionele musici en muziekstudenten. “Een instrument dat uitdaagt en inspireert is voor musici onmisbaar voor een succesvolle muziekstudie en -carrière. Daarnaast zorgt het NMF dat belangrijke instrumenten als cultureel erfgoed behouden blijven voor ons land.” Zegt Manon Veenendaal, directeur van het NMF. “Ik ben er dan ook trots op dat wij samen met Natuurmonumenten zulke mooie concerten organiseren.”

Over natuurmonumenten en Cultureel erfgoed
Natuurmonumenten beschermt ruim honderdduizend hectare natuur. Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten: “Natuurmonumenten beschermt en onderhoudt 2600 cultuurhistorische bouwwerken, die nu de omlijsting vormen van deze eenmalige concerten. De concerten vinden plaats in forten, kastelen, boerderijen, landhuizen, maar ook een voormalige kluizenaarswoning zijn dit weekend mini-concertzalen. De samenwerking met NMF is een fantastische manier om muziekliefhebbers kennis te laten maken met al die mooie plekken.”

Concert 5 april
Ook op vrijdag 5 april klinkt er muziek in het bezoekerscentrum. Dan speelt het Ensemble Colen jazzmuziek met vogelgeluiden. Er wordt naar hartenlust geïmproviseerd op hun gekwetter, getjilp en gezang.