In een groot deel van Drenthe is smog te zien. Dat komt omdat de kwaliteit van de lucht verslechtert als gevolg van zomersmog door ozon. Deze smog ontstaat door verontreinigende stoffen die door hert zonlicht worden omgezet in ozon.

Het RIVM waarschuwt dat de kwaliteit van de lucht zondag in het zuiden en midden van Nederland slecht kan zijn als gevolg van zomersmog door ozon. Mensen die hier gevoelig voor zijn, kunnen maar beter binnen blijven en zware lichamelijke inspanning beperken, aldus het instituut.
Smog ontstaat bij grote hoeveelheden verontreinigende stoffen, zoals stikstofoxiden. Deze worden door zonlicht omgezet in ozon. In grote delen van het land werd het zondagmiddag ruim 30 graden.
Smog door ozon kan leiden tot klachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en een slechtere longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog.
Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog.
Ook gezonde mensen kunnen lichte hinder hebben van smog. Zij kunnen bij inspanningen, bijvoorbeeld bij het sporten minder uithoudingsvermogen hebben waardoor dit zwaarder is dan anders.

Vanwege de westelijke wind en de kans op onweersbuien zullen de ozonconcentraties vanaf donderdag lager zijn. Naar verwachting wordt de luchtkwaliteit iets beter, maar nog wel “onvoldoende”. Vanaf vrijdag zal de luchtkwaliteit verder verbeteren.

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.

Foto Persbureau Meter