De bandnaam Michigan zal velen misschien in eerste instantie niets zeggen. En dat is ook niet vreemd, want de band uit Ruinen treedt nooit op. Toch bestaat deze amateurband die alleen maar eigen repertoire speelt bijna vijftig jaar. Een mooie gelegenheid om nu toch eens wat te laten horen. Komende dinsdag 1 oktober komt de eerst single ‘Crook on the Loose’ uit.

Tijd begint de dringen
Michigan is in september 1970 opgericht en bestaat uit: Albert de Vries (gitaar, zang), Jan Slagter (gitaar) Jan Geurt Hupkes (drums, zang) en Gerry Hut (bas).
De afgelopen vijftig jaar zijn er ongeveer honderd liedjes geschreven door ons vieren vertelt Jan Slagter. ‘Een gemiddelde van twee per jaar zeg maar, liedjes die maar weinig mensen kennen omdat we nooit optreden. Maar gezien onze leeftijd, we zijn allemaal rond de pensioengerechtigde leeftijd begint de tijd te dringen als we nog wat willen laten horen aan anderen’. Daarom is de band begonnen met het opnemen van de songs in de thuisstudio van Slagter. ‘Bedoeling is om elke twee maanden een nieuw nummer te presenteren, ook gaan we een blog bij houden op facebook.com/michiganmusic

De oprichting van Michigan
De start van de band begon bij Gerry die op 15-jarige leeftijd een oude klassieke gitaar van zijn tante cadeau kreeg. Dit bleef in het kleine dorp Ruinen niet onopgemerkt, want bijna niemand had in die tijd een gitaar. Jan, een dorpsgenoot van Gerry, leek dat ook wel wat en wist een oude elektrische basgitaar te bemachtigen. Via een kennis van Gerry werd Jan Geurt benaderd om te gaan drummen. Dit werd met enthousiasme ontvangen en JG ging onmiddellijk over tot aanschaf van een drumstel. Een klasgenoot van Jan kende iemand die ook een elektrische gitaar had en zelfs op les zat. Hiermee was de toetreding van Albert tot de band een feit.

Eigen nummers schrijven
Als autodidacten begonnen de mannen met het na spelen van bekende rocknummers. Gaandeweg bouwden ze een avondvullend repertoire op waarmee ze gingen optreden. Slagter: ‘Na onze schooltijd gingen we aan het werk als politieagent, boekhouder, loodgieter en huisschilder. Door de combinatie van werk en avondstudie en het feit dat Albert voor zijn werk naar Amsterdam verhuisde, konden we niet meer optreden. Omdat we toch wel graag met muziek bezig wilden blijven, besloten we om een vaste wekelijkse muziekavond in te stellen met het doel om eigen nummers te schrijven. Albert deed zijn best om hierbij zoveel mogelijk aanwezig te zijn’.

Benderse Rock
Bij het eerste nummer bleek dat de gemeenschappelijke voorkeur bluesrock was, terwijl voor ieder persoonlijk pop, country, jazz, rock, metal, folk en zelfs klassiek tot het idioom behoorde. Door deze grote verscheidenheid groeide de muziekavond mede uit tot een sociaal samenzijn. Slager: ‘Dit werkte zo inspirerend dat er soms wel vier nummers op één avond konden ontstaan. Omdat wij daarbij geen enkele beperking ondervonden (Songs Unlimited), is door de jaren heen een eigen stijl ontstaan. Wij hebben onze muziek ‘Benderse Rock’ genoemd, naar een gebied in de buurt van Ruinen’.

Eigen nummers uitbrengen
Jan Slagter was zich ondertussen gaan verdiepen in opnametechniek; de cassetterecorder in de garage heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een volwaardig ingerichte studio. In de loop der jaren zijn er een kleine honderd nummers geschreven. ‘Omdat we nu over zowel meer vrije tijd als de middelen beschikken, is het moment gekomen om onze nummers te gaan opnemen. Als eerste nummer hebben we gekozen voor ‘Crook On The Loose’, onze goede vriend Roel Roelofs heeft de clip gemaakt. Het ligt in onze bedoeling de komende jaren zoveel mogelijk onze nummers uit te brengen’. Het eerste nummer is vanaf dinsdag te horen op Spotify, Itunes, Deezer en op het eigen youtube en facebook kanaal. Meer informatie is ook te vinden op: www.michiganmusic.nl