Met een jas en laarzen aan ga je in de herfstvakantie op ontdekkingstocht in de natuur. Van 12 tot en met 27 oktober pakt bezoekerscentrum Dwingelderveld uit met een groot aanbod aan herfstactiviteiten voor jong en oud. Ga mee met een huifkartocht, een paddenstoelenwandeling of ga creatief aan de slag met wol tijdens de schapendag. Bij het bezoekerscentrum aan de Benderse 22 in Ruinen heb je verschillende mogelijkheden om de natuur te beleven. Meer informatie over de activiteiten en aanmelden op www.natuurmonumenten.nl/bcdwingelderveld. Vooraf aanmelden voor excursies is nodig.

Paddenstoelen zie je in de herfst in allerlei soorten. De Vliegenzwam is voor velen een bekende paddenstoel, maar Klaprooswasplaat of Kleverig Koraalzwammetje zijn al iets minder bekende soorten. Gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar gaan mee met herfst natuurontdektochten op 15 en 21 oktober. Tijdens de ontdektocht zoek je niet alleen naar paddenstoelen, maar ook naar andere herfstvruchten en (dier)sporen.
Op donderdag 24 oktober van 11.00 tot 15.00 uur staat een gids bij een paddenstoelentafel in het bezoekerscentrum waarbij hij uitleg geeft over deze fascinerende schimmels. Ook zijn er mini-excursies waarbij je op zoek gaat naar paddenstoelen en versieren kinderen een wandelstok met natuurvondsten.

Kom naar de OERRR schapendag op dinsdag 22 oktober en ontdek alles over schapen, lammetjes en wol. Van 13.00 tot 15.30 uur kan je meerdere activiteiten doen, zoals vilten met gekleurd schapenwol of op ontdekkingstocht met Brammetje het Lammetje. De herder geeft om 14.00 en 15.00 uur een demonstratie schapendrijven in de tuin van het bezoekerscentrum. Gedurende deze middag geeft een ervaren spinster demonstraties wol verwerking.

’s Ochtends vroeg zie je de dauwdruppels op spinnenwebben in de heide en geniet je van de ochtendzon. Wandelen in alle vroegte over het Dwingelderveld is een bijzondere ervaring. Samen met een gids maak je een frisse ochtendwandeling op maandag 14 of 21 oktober om 7.30 uur. De natuur ontwaakt langzaam en de vogels laten van zich horen, een unieke ervaring die je niet wilt missen. foto: Natuurmonumenten – Paul Schirnhofer