In bezoekerscentrum Dwingelderveld staat op donderdag 12 december, een bijzondere roofvogel in de schijnwerpers: de Grauwe kiekendief. Tot aan het begin van de jaren ’90 waren Grauwe kiekendieven decennialang zeldzaam in ons land, maar nu gaat het weer beter. Dat is vooral te danken aan één van de gasten van deze Dwingelderveld-lezing, Ben Koks.

Ben Koks ontdekte zo’n dertig jaar geleden in een Groningse akker een nest van de Grauwe kiekendief en dat leidde bij hem tot vele vragen, en uiteindelijk – actie. Dat leidde ertoe dat deze bijzondere vogel vandaag-de-dag weer in Nederland broedt, in behoorlijke aantallen. Dat is niet alleen aan Ben Koks te danken, maar ook aan vele anderen die aan de terugkeer van de vogel meewerkten, onderzoekers, agrariërs, bestuurders en veel vrijwilligers.

Tijdens deze Dwingelderveld-lezing vertelt Ben Koks hoe het allemaal zo gekomen is, samen met Elvira Werkman, natuurjournalist en auteur van het recent verschenen boek De man op de dijk. In een boeiende duopresentatie vertellen ze hoe ze de Grauwe Kiekendief beschermen.

Deze lezing is een must voor natuurliefhebbers en degenen die van mooie, spannende verhalen houden. En voor iedereen die motivatie wil putten uit doorzettingsvermogen en enthousiasme. Het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten aan de Benderse 22 is voorafgaand aan Dwingelderveldlezingen geopend vanaf 19.15 uur. De lezing begint om 19.30 uur, en duurt, inclusief een korte pauze, tot ongeveer 21.30 uur. Vooraf aanmelden is nodig via de website van Natuurmonumenten.
Foto: Natuurmonumenten Luut Niemeijer.