Op zondag 15 december staat de ochtenddienst in de Mariakerk aan de Brink te Ruinen geheel in het teken van de muziek van de Russisch/Byzantijns-orthodoxe kerk. Te gast is Soglasije, een ensemble voor Russische kerkmuziek uit Zeist. In de dienst wordt niet gepreekt. Het zijn de gezangen van dit koor waarop alle nadruk komt te liggen.

Er wordt a capella gezongen, zonder begeleiding van muziekinstrumenten. De liederen zijn soms meditatief-verstild, soms jubelend-uitbundig van aard. Volgens de Russisch-orthodoxe traditie is alleen de menselijke stem geschikt om Gods lof te zingen. Het is de bedoeling dat de zang als een “ladder naar de hemel” wordt ervaren. De liederen zijn soms meer dan vijftienhonderd jaar oud en ooit ontstaan uit de menselijke ervaring met geboorte, leven en dood. Ze worden ontleend aan Bijbelse teksten, veelal uit de psalmen, aangevuld met halleluja’s en klein gloria’s. Deze a capellazang een klein uur lang meditatief te ondergaan, maakt de kerkdienst tot een buitengewoon bijzondere ervaring. De dienst begint om 10.00 uur in de Mariakerk aan de Brink in Ruinen.