We moeten niet alleen groener, dan willen we zelf ook’
‘En we noemen hem Brum.’ Hilly Nijstad lacht voluit als ze het heeft over haar nieuwste ‘kindje’ op Vakantiepark De Wiltzangh. Sinds deze zomer rijdt daar Brummetje rond, een elektrisch 45 km wagentje. Volgens de eigenaresse van het park in Ruinen een bewuste keuze om voor een nieuwe bedrijfswagen te gaan die het milieu niet belast. ‘De oude auto was eigenlijk al een tijdje versleten, dus we moesten wat nieuws. Mijn man André had al een tijdje zijn zinnen gezet op zo’n autootje en deze zomer was het dan eindelijk zover.’

Brum werd meteen op de eerste dag goed ingezet. ‘Tja, het is gelukkig heel erg druk op ons park, dus er is veel te doen. De wagens worden ingezet om linnengoed en schoonmaakmiddelen naar de huisjes te vervoeren, maar ook om bouwmaterialen te vervoeren.’

Circulair bouwen
De Wiltzangh is al een flinke poos bezig om te verduurzamen. Hilly: ‘We móeten niet alleen groener, dan wíllen we zelf ook. We doen er steeds meer aan om onze footprint kleiner te maken, dat zit verweven in ons DNA. We proberen circulair te bouwen en op het park liggen 63 zonnepanelen om energie op te wekken. We willen onze gasten graag bewust maken van de natuur en de omgeving. Dat doen we door duurzame producten te kopen, wat kapot is te repareren en afval te scheiden. Daarnaast hebben we een laadpaal voor elektrische auto’s van gasten en hebben we bijvoorbeeld hottubs gekocht die je niet op gas of stroom verwarmt, maar op oud hout. Dat hebben we namelijk voldoende hier middenin het bos.‘

Enorme drukte
De afgelopen coronaperiode was zwaar voor het ondernemersechtpaar, zo geeft Hilly toe. ‘Met de onzekerheid en annuleringen in het voorjaar en de enorme drukte in de zomer. Ook nu blijven de reserveringen voor de herfst en winter maar binnenstromen. Oud en Nieuw is al vol en voor de kerstvakantie hebben we nog maar een paar huisjes. Daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee, want we hebben echt wel wat in te halen. Daarom hebben we ook besloten om dit jaar niet in november dicht te gaan. Gasten zijn welkom tot 5 januari. Daarna gaan we wel even vijf weekjes dicht om het park weer gereed te maken voor het nieuwe jaar. Een jaar waar we nu alweer heel veel zin in hebben. Laten we hopen dat corona dan ook op vakantie is.’