Twee graffiti artiesten/kunstenaars leggen momenteel de laatste hand aan een bijzondere muurschildering in Koekange. Langzaam maar de zeker worden daarbij de contouren zichtbaar van de Smeestraat in Ruinen, met op de achtergrond de bekende toren van de Mariakerk. Het project wordt uitgevoerd op een blinde muur naast Dakpannenhandel ter Meer, in opdracht van Jeroen en Sabine ter Meer.

De omvangrijke muur waar de familie tegen aan kijkt behoort officieel tot het pand van de buurman, maar ter Meer heeft toestemming gekregen om het kunstwerk van 12 x 4 meter te laten aanbrengen. ‘Ik liep al jaren rond met het idee in mijn hoofd om de Smeestraat in Ruinen, waar mijn ouders wonen te laten verenigen op deze muur. Zij hebben een identiek schilderij in huis hangen, en daar komt de inspiratie vandaan. Dit schilderij dat ooit is gemaakt door kunstschilder B. Martens belicht de Smeestraat. Een straat die de laatste honderdvijftig jaar onveranderd is gebleven. Er is daar nooit wat gebeurd, geen brand of niets dat het straatbeeld heeft veranderd. Daarom vindt ik het zo mooi. De muurschildering heeft dus ook niets te maken met het feit dat ik Ruinen moeilijk los kan laten, omdat we dat we er vandaan komen’.

Gezeten in de nieuwe veranda naast het bedrijf kwamen Jeroen en Sabine afgelopen zomer tot de conclusie dat de blinde muur een kleine doorn in het oog was. ‘Aanvankelijk was het de bedoeling om er een groot spandoek voor langs te zetten. Maar toen ik een kunstwerk van Ruud Kerssies van RSk Design, een van de graffiti kunstenaars bij iemand thuis zag, werd ik pas echt enthousiast’. Kerssies maakte aan de hand van het schilderij en op basis van foto’s een ontwerp. Gezien de omvang van het project schakelde hij collega graffiti artiest Caspar van Adrichem van airbrushart4u uit Amersfoort in. Laatstgenoemde heeft meer bijzondere projecten op naam staan. Waaronder in kinderpretpark Julianatoren en Dierenpark Amersfoort.

Naar schatting hebben ze er samen bijna honderd uur in gestoken. Jeroen is onder de indruk van het fraaie kunstwerk. ‘Het kost iets meer dan een spandoek, maar dan heb je ook wat. Zeg nou zelf dit is toch tijdloos!’.