Burgemeester Janny Vlietstra had het er woensdag maar druk mee. Nadat ze eerder op de morgen al op visite was geweest bij het echtpaar Donker aan het Karelspad, kon ze zo de straat oversteken om de overburen, het echtpaar Schilt-Hermelink te feliciteren. Ook zij zijn vandaag 60 jaar getrouwd.

Jan Schilt (84) en Lien Schilt – Hermelink (80) zijn beide geboren en getogen in Amsterdam. En woonden in dezelfde straat een paar huizen van elkaar vandaan. En daar zag Lien de stoere Jan dagelijks voorbijkomen op zijn racefiets. Lien: ‘Hij viel op door zijn mooie donkere bos met haar’. En Jan zag haar ook wel zitten. En ook vader Schilt zag dat er iets moois opbloeide. Nadat Jan met zijn racefiets was gevallen en gehavend thuis kwam, vroeg hij Lien met een knipoog om assistentie. Vanaf dat moment waren de geliefden onafscheidelijk. Ze trouwden en trokken in bij zijn vader, die weduwnaar was.

Diverse omzwervingen
Jan was destijds installateur van beroep, en begon in Woerden voor hem zelf. En Lien deed de Adminstratie. Een zwaar ongeluk in 1973 bracht hem bij dokter Jansen in Hoogeveen. Geïnspireerd door de mooie omgeving kwamen ze in Dwingeloo terecht. Waar ze een oude smederij kochten en verbouwden tot woonhuis en winkel in vrijetijdskleding. Het echtpaar woonde ook nog elf jaar in Spanje. Jan: ‘Een zoon van ons woonde daar, en het mooie weer en klimaat trok ons bijzonder’. En ze woonden ook nog vier jaar in Duitsland. Lien: ‘Twee kleinkinderen woonden daar al, en zo kwamen we daar terecht’. Inmiddels wonen ze alweer een aantal jaren met veel plezier in Ruinen. Waar ze beide via de zwemclub en vrijwilligerswerk bij ‘t Neie Punt al snel ingeburgerd raakten. Verder mogen ze nog graag zwemmen, fietsten en lezen. En hebben ze heel Europa ‘door gecrost met de caravan’. En zo hebben ze samen veel beleeft en meegemaakt. Lien: Je kunt er gemakkelijk een boek over schrijven. En daar moet Jan om wel lachen. ‘Het leven is onvoorspelbaar. Je lacht en huilt samen. Dan komt het altijd goed!’.
Het echtpaar heeft drie kinderen, waarvan er een als is overleden. Ook hebben ze nog vijf kleinkinderen en een achterkleinkind. De Diamanten bruiloft wordt gevierd met een etentje.