In Ruinen zijn begin 2022 twee openbare watertappunten gerealiseerd. Een bij de start van het wandelnetwerk op de Brink en een aan de rand van het schoolplein van IKC ’t Oelebröd. Fietsers, wandelaars en (basisschool)kinderen kunnen bij deze watertappunten hun bidon met water vullen.

Het initiatief voor de watertappunten is genomen door de SER (Stichting Evenemententerrein Ruinen). Het watertappunt bij de basisschool is feestelijk geopend met o.a. een waterspel door de kinderen van IKC ’t Oelebröd. Op vrijdag 1 juli is het watertappunt op de Brink officieel geopend door wethouder Mark Turksma, WMD directeur Leo Hendriks en spreekstalmeester Wim Stam. Zij spraken alle drie mooie woorden over de samenwerkingskracht in het dorp en over de grote waarde van drinkwater.

Er is bewust gekozen voor een watertappunt naast het wandelnetwerk en een watertappunt bij de basisschool. Op beide plekken komen veel voorbijgangers. Wandelaars, kinderen, sportende mensen, iedereen kan zijn/haar bidon vullen. Water is onmisbaar als brandstof voor je lichaam. Het dient als bouwstof, transportmiddel, oplosmiddel, het houdt ons lichaam op temperatuur en, heel belangrijk, het helpt met de afvoer van afvalstoffen. Kortom, zorg goed voor je lichaam en vul regelmatig je flesje of bidon. In Nederland kan dat al op meer dan 1800 plekken, en nu dus ook in Ruinen.

De tappunten zijn gerealiseerd met financiële hulp van verschillende organisaties, die we hiervoor zeer erkentelijk zijn. Allereerst Gemeente de Wolden die vanuit het Preventieakkoord voor ieder tappunt 2000 euro beschikbaar hebben gesteld. Waterleidingmaatschappij Drenthe heeft beide watertappunten geplaatst en zorgt voor onderhoud en regelmatige kwaliteitscontrole. Verder is dit watertapproject mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Wandelnetwerk, Dorpsbelangen Ruinen, Ondernemend Ruinen, Sport Rune, IKC Kinderopvang, de Ouderraad van ’t Oelebröd, Stichting Evenemententerrein Ruinen en speeltuinstichting Ravotti.

Op de Brink hangt bewegwijzering naar het watertappunt. Ook worden af en toe spandoeken in de frames bij de dorpsingangen gehangen om mensen te wijzen op de aanwezigheid van het watertappunt op de Brink. Foto: Jans Schulting