De gemeenten Meppel, Hoogeveen, De Wolden, Westerveld en Steenwijkerland zetten in op behoud van het lokale culturele vrijetijdsaanbod. De gemeenten onderzoeken begin 2023 hoe het culturele vrijetijdsaanbod, dat op dit moment door de stichting Scala wordt uitgevoerd, op een faire, marktconforme en kwalitatief goede wijze georganiseerd kan worden. Tijdens dit onderzoek blijft Scala aan haar cursisten lesgeven. Dit is de uitkomst van het overleg tussen de betrokken gemeenten en Scala.

Nieuwe vorm
Het bestuur van Scala heeft de gemeenten onlangs laten weten de stichting te gaan ontbinden wegens financiële tekorten. De gemeenten hebben de intentie om de overgang van Scala als huidige aanbieder naar een nieuwe vorm van cultuureducatieaanbod in de vrije tijd zo soepel mogelijk te laten verlopen. Welke vorm dit wordt en hoe de gemeenten dit vertalen naar de lokale situatie, is onderdeel van het onderzoek. Scala is een van de gesprekspartners in het onderzoek. Daarom verlenen de gemeenten aan Scala voor drie maanden subsidie onder voorwaarden. Dit kan verlengd worden.

Culturele piramide
De betrokken gemeenten hechten aan het voortbestaan van de opbouw en borging van de culturele infrastructuur. De culturele infrastructuur maakt onderdeel uit van de zogeheten culturele piramide. Cultuureducatie op school vormt de basis van deze piramide en wordt in de tweede laag opgevolgd door het faciliteren van persoonlijke culturele ontwikkeling. Deze laag vervult Scala op dit moment. De top van de piramide bestaat uit de laag ‘talentontwikkeling’.