Het is voorjaar en dat wordt bij bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen uitbundig gevierd. Van 29 april tot en met 7 mei zijn er verschillende voorjaarsactiviteiten, zoals insectenpotten maken, schilderijtjes vilten van wol en voorjaarsexcursies met de boswachters van Natuurmonumenten. Aanmelden voor de verschillende activiteiten kan op www.nm.nl/bcdwingelderveld.

Schapendag
Op dinsdag 2 mei van 13.00 tot 15.30 uur staat het Drentse heideschaap centraal. Kinderen maken samen met hun (groot)ouders een schilderijtje van gekleurd schapenwol. Voor de kleinste kinderen liggen speurtochten klaar met Brammetje het lammetje in de hoofdrol. In het bezoekerscentrum zijn gedurende deze middag demonstraties handwerken met wol. Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over schapen en wol.

Insectenpotten maken
Op donderdag 4 mei maken kinderen tussen 13.00 en 15.30 uur een kriebelbeestjespot om thuis op te hangen. Zo maken kinderen hun eigen tuin of balkon aantrekkelijker voor insecten. De boswachters laten zien waar de wilde bijen bij het bezoekerscentrum zich schuilhouden en vertellen alles over deze kleine kriebelbeestjes.

Huifkartochten
Op de dinsdag, woensdag en donderdag vertrekt er om 10.00 uur een huifkar vanaf het bezoekerscentrum. Onderweg worden er meerdere korte stops gemaakt. Bij de Ruiner es vertelt de gids over het zogenaamde potstalsysteem en de functie van schapen op de heide. En misschien vliegen er nog kraanvogels voorbij.

Foto’s: Andries-de-la-Landa-Cremer