Op donderdag 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats. Op verschillende locaties in De Wolden vinden herdenkingsbijeenkomsten plaats. Belangstellenden zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Herdenkingsbijeenkomst in Ruinen
In Ruinen luiden om 19.30 uur de kerkklokken. Om 19.40 uur verzamelt men bij de pomp, hoek Westerstraat/ Stoffersweg, waarna om 19.50 uur wordt gestart met de stille tocht naar de herdenkingsmonumenten voor de Mariakerk. De aankomst bij de Mariakerk is om 19.58 uur. Om 19.59 uur volgt het ‘Taptoesignaal’ en aansluitend wordt twee minuten stilte in acht genomen. Muziekvereniging Crescendo speelt vervolgens het Wilhelmus. Hierna is er gelegenheid tot het leggen van bloemen en het monument van de heer Roelfsema en het Joods Monument te bezoeken. Wethouder Egbert van Dijk spreekt tijdens de herdenking.

Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.