Beste Ruiner imkers en imkers van alle andere Drentse afdelingen! Vanuit het zuiden van Europa komt de Aziatische hoornaar, een invasieve exoot, steeds vaker voor in Nederland. De Aziatische hoornaar roeit niet alleen vele bijenvolken uit, ook solitaire bijen en andere bestuivers hebben er flink onder te lijden. De biodiversiteit die in Nederland toch al onder druk staat, wordt er niet beter door. Fruittelers ondervinden grote economische schade door deze wesp. Deze hoornaars zijn agressief en de steken zijn niet ongevaarlijk.

De provincies Zeeland, Brabant en Limburg hebben er al een aantal jaren mee te maken, maar de Aziatische hoornaar komt steeds verder naar het noorden. In augustus 2022 was er een nest in Meppel, en onlangs is een nest in Hooghalen gemeld. Dit jaar gaan we er in Drenthe zeker meer mee te maken krijgen.
Van het Vlaams Bijen Instituut weten we dat het bestrijden van deze hoornaars veel makkelijker wordt als veel mensen weten hoe deze insecten en de nesten eruit zien. Hoe eerder de hoornaars herkend worden, hoe meer nesten vernietigd kunnen worden en hoe minder nesten er het volgende jaar komen. Imkers en vrijwilligers met liefde voor de natuur kunnen een grote bijdrage leveren in de strijd tegen de Aziatische Hoornaar. De bestrijding begint namelijk met het herkennen van het beestje en het opsporen van de nesten. Het vernietigen van de nesten zelf wordt door professionals gedaan.

Om zoveel mogelijk imkers in Drenthe bewust te maken en zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de komst van de Aziatische hoornaars hebben de NBV afdelingen in Drenthe: Zuidlaren, Assen, Emmen, Beilen, Meppel, De Wijk, Oosterhesselen, Hoogeveen en Ruinen de handen ineengeslagen. In Ruinen zal op vrijdagavond 16 juni a.s. centraal een info avond georganiseerd over de Aziatische Hoornaar en de bestrijding ervan.

Erwin Lankheet, Bijengezondheidsco├Ârdinator NBV groep Overijssel Oost en Leontine Uijthof, hobby imker en leraar bijenteelt in opleiding, zullen deze presentatie verzorgen. Zij hebben dit ook in groep Oost van de NBV met veel succes verzorgd. De avond vindt plaats in Zaal Kuik Brink 13 in Ruinen en begint om 20.00 uur, indien de toeloop erg groot wordt kunnen we uitwijken naar een andere gelegenheid in Ruinen. De toegang is gratis en we hopen op een grote opkomst zodat we met zijn allen goed voorbereid zijn en met zijn allen de populatie Aziatische Hoornaars de komende jaren onder controle kunnen houden.

Voor een goede organisatie vragen we je je z.s.m vooraf per email aan te melden voor deze bijeenkomst:
roel.l.broekman@gmail.com
Namens bestuur NBV Ruinen die dit mede namens de NBV groep Drenthe organiseert,
Met vriendelijke groet,
Roel Broekman, secr.
Tel.: 06 312 492 74

P.S. Bij veel aanmelding zijn we in Ruinen op zoek naar een grotere locatie