Organisatie Infoavond wijkt wegens grote belangstelling uit naar Echten
De Aziatische hoornaar is afkomstig uit Azië en is een agressief dier dat graag honingbijen eet en die zijn juist erg belangrijk voor het bestuiving en de biodiversiteit. Ook andere insecten als hommels, allerlei soorten vliegen en wespen, wilde bijen, vlinders etc. vormen voer voor de Aziatische hoornaar.

Het is een concurrent is van de Europese hoornaar, de reden dat deze soort op grond van de Europese wetgeving Invasieve soorten is aangewezen als soort die bestreden moet worden. In Nederland zijn de provincies verantwoordelijk voor de aanpak van deze invasieve exoot.

De verschillen tussen de Europese en Aziatische Hoornaar zijn klein: de Aziatische is kleiner de Europese, het achterlijf van de Aziaat is bijna geheel zwart met een geel-oranje band om het achtereind, terwijl hij gele poten heeft. De Europese soort is dus veel groter en heeft meer gele strepen op het achterlijf en ook rode bandjes. Als je rood ziet aan een hoornaar is het eigenlijk altijd een Europese hoornaar die dus beschermd is. Voor de imker is ook van belang te weten dat een Aziaat altijd voor de kast jaagt en daar de bijen pakt, hij neemt een bij mee en gaat vlakbij de kast even zitten. Hij ontdoet dan de bij van kop, vleugels en achterlijf en vermaalt het borststuk tot eiwitrijk voedsel voor de larven. De Europese hoornaar gaat een bijenkast binnen en wordt aangevallen door door de werksterbijen die hem laten stikken.

Vanuit de imkerij maakt men zich veel zorgen over de Aziatische hoornaar omdat die zich explosief vermenigvuldigt, soms worden nesten zo groot als een skippybal die hoog in de boom worden gemaakt. Eén nest kan wel 1000 nieuwe koninginnen voortbrengen. Deze nieuwe koninginnen maken in het nieuwe jaar een nieuw nest en kunnen zich wel 50 km verplaatsen.
Dit is de reden de afdeling Ruinen van de Nederlandse Bijenhoudersvereninging, samen met groep NBV Groep Drenthe en de landelijk NBV op vrijdagavond 16 juni een informatieavond verzorgen over dit thema in Zalencentrum De Molenhoeve in Echten (Dr).

Nadere informatie: www.ruinerimkers.nl