Op zaterdag 9 september vindt de Open Monumentendag weer plaats. Binnen gemeente De Wolden zijn diverse monumenten open voor publiek. Het thema van deze Open Monumentendag is “Levend Erfgoed”.

Dit thema is gekozen omdat het twintig jaar geleden is dat het UNESCO-verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten. Immaterieel of “levend” erfgoed wil zeggen: culturele gebruiken en tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen en die zij op hun beurt weer doorgeven. Dit immaterieel erfgoed brengt het verhaal van De Wolden tot leven.

Een goed voorbeeld van “levend erfgoed” is het ambacht van molenaar. Zonder een goed functionerende molen kan de molenaar zijn beroep niet uitoefenen, maar andersom is komt een molen ook pas tot leven dankzij de molenaar. Alle molens van gemeente De Wolden zijn op Open Monumentendag open en de molenaars zijn aanwezig om uitleg te geven over hun vak.

Ook de jeugd kan kennismaken met het “levend erfgoed”. De eerste 50 kinderen die de tingieterij in Zuidwolde bezoeken, mogen gratis een tinnen figuurtje gieten. Bij museumboerderij De Wemme in Zuidwolde kunt u streekgerechten proeven. Een ander voorbeeld van levend erfgoed is de opvoering van het wagenspel.

Programma

Ten Arlo
Hallentypeboerderij van restaurant Narline, Hoogeveenseweg 17 Zuidwolde. Eenmalige rondleiding om 11.30 uur, hiervoor kunt u zicht opgeven via de website van Narline

Echten
Huize Echten, Zuidwoldigerweg , open van 10.00 tot 16.00 uur. Rondleiding begane grond van de havezate. Al in de 14e eeuw is er sprake van een Hofstat van Volker van Echten. In het huidige huis zijn sporen aangetroffen die waarschijnlijk uit de 15e eeuw dateren. Oorspronkelijk was het een zaalhuis, dat waarschijnlijk in het begin van de 18e eeuw werd verbouwd tot een huis rondom een binnenplaats. In verband met uitvoering van het wagenspel op de Brink van Echten op zondag 10 september, is huize Echten ook op zondagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur open, waarbij de jonkheer en jonkvrouw van Echten u persoonlijk rondleiden.

‘t Huus met de Belle, Zuidwoldigerweg 2, open van 10.00 tot 16.30 uur. Galerie, boekbinderij en kunstwinkel.
D’ Olde Karke, Zuidwoldigerweg 8, open van 10.00 tot 16.00 uur. Klein zaalkerkje opgetrokken met gele baksteen in eenvoudige Art Deco-architectuur. In 2014 is het kerkje het dorpshuis van Echten geworden.

Fietsmuseum Het Toeval, Koekangeweg 2 te Echten, open van 10.00 tot 16.00 uur. In de monumentale boerderij, op de deel, is het fietsmuseum Het Toeval gevestigd. Als je het fietsmuseum ‘Het Toeval’ in Echten binnenloopt, waan je je in vroegere tijden. De fietsverzameling van Jan de Bruin (73) bevat 160 fietsen uit lang vervlogen tijden Is zondagmiddag 10 september van 13.00 tot 16.30 ook open.

De Wijk
De Wieker Meulen, Dorpstraat 65 te de Wijk, open van 11.00 tot 17.00 uur. Ervaar dit ‘levend erfgoed’ door de verhalen en uitleg van de molenaar. Bij bezoek is er een kleurplaat voor de kinderen.
Protestantse kerk IJhorst – de Wijk, kerkweg 10 IJhorst, open van 10.00 tot 16.00 uur. Het kerkgebouw bestaat dit jaar 200 jaar, reden om op Open Monumentendag veel activiteiten in en rond de kerk te organiseren.
Om 16.30 uur wordt het wagenspel ‘Beetje dom’ bij de kerk opgevoerd.

Ruinen
Molen de Zaandplatte, Engeland 9 te Ruinen, open van 9.30 tot 16.30, bij voldoende wind draait de molen en de molenaars leggen hun vak uit, er is een ruime collectie boeken en zelfgeproduceerde meelproducten te koop.
Toren van de Mariakerk, Brink 11 te Ruinen, op de begane grond de Dag van de Archeologie
Zondag 10 september om 14.00 uur vindt op de Brink in Ruinen het wagenspel plaats.

Ruinerwold
Bartholomeus kerk, Blijdestein 3, open van 13.00 tot 17.00 uur. Gesticht in de 12e eeuw als parochiekerk. Middeleeuws “leprozenraampje” en 12 apostelenboom, ontstaan door het planten van twaalf rode beuken in één plantgat. Unieke middeleeuwse kerk op bijzondere locatie.

Zuidwolde
De Meule van Wassens, Molenstraat 12 te Zuidwolde, open van 9.00 tot 16.00 uur, ervaar het “levend erfgoed” door het draaien van de wieken, de verhalen van de molenaars en het proeven van lekkere meelproducten.
Tin-Art en museum De Wemme, Burgemeester Tonckensstraat 49 te Zuidwolde, open van 11.00 tot 17.00 uur. Tingieterij in de schuur bij museum De Wemme. Leer je eigen tinnen figuurtje te gieten.
Museum De Wemme, Burgemeester Tonckensstraat 49 Zuidwolde, open van 11.00 tot 17.00 uur, met museumjaarkaart gratis te bezoeken. Nu is de tentoonstelling ‘Eet Smakelijk’ te zien. Hierin worden de geschiedenis, de gebruiken, bereiding en gewoontes rond eten tentoongesteld. Tijdens Open Monumentendag kunt u gratis een streekgerecht proeven.
Wagenspel
Een ander voorbeeld van levend erfgoed is de opvoering van het wagenspel.

Op zaterdag 9 september wordt het wagenspel op de volgende locaties opgevoerd: om 14.00 uur bij het dorpshuis van Drogteropslagen en om 16.30 uur bij de kerk van IJhorst (aan de Reest).
Op zondag 10 september wordt het wagenspel uitgevoerd in Ansen (11.00 uur, bij dorpshuis de Bastogne), Ruinen (14.00 uur, op de Brink) en als afsluiting in Echten (16.30 uur bij d’ Olde Karke). Voor deze speciale gelegenheid is zondagmiddag Huize Echten in Echten óók open voor publiek van 13.00 uur tot 16.00 uur, waarbij de jonkheer en jonkvrouw van Echten u hoogstpersoonlijk hun huis laten zien. Het hele programma is te vinden op www.openmonumentendag.nl.

Dag van de archeologie
Op zaterdag 9 september vindt in en rond de toren van de Mariakerk aan de Brink 11 in Ruinen de dag van de Archeologie plaats. De dag is van 9.30 tot 16.00 uur. Deze dag wordt georganiseerd door de enthousiaste Ruunders van de stichting Archeologische Werkgroep Ruinen (SAWR). In de toren staan vitrinekasten met archeologische vondsten uit Ruinen en directe omgeving en wordt er uitleg gegeven over de projecten en opgravingen waar ze mee bezig zijn.

Om 10.30 en om 14.00 uur is er een rondleiding van Jim Klinkgers (www.klingersbouwhistorie.nl/). Hij heeft de bouwhistorie van de Mariakerk onderzocht en kan als geen ander vertellen over de kerk en de geschiedenis van De Heerlijkheid Ruinen. Heb je zelf een archeologische vondst gedaan, en je wil daar iets meer over weten, neem het mee naar Ruinen, dan kunnen de leden van SAWR je vast meer vertellen over je bijzondere vondst. Meer informatie vindt u op de website Archeologieruinen.nl