Afgelopen woensdag 10 april 2024 was het de dag van de fietshelm. Dit jaar is het de derde keer dat deze werd gehouden. Vele fietsenwinkels, fabrikanten en zelfs de overheid stond hierbij stil en maakten volop bewustwordingcampagnes. De dag is in het leven geroepen om stil te staan bij de voordelen die het dragen van een fietshelm heeft, maar ook om mensen meer bewust te maken dat er veel schade beperkt kan worden bij een valpartij of een aanrijding. De fietshelm wordt door veel mensen nog gezien als bijzonder, of ongemakkelijk. Gelukkig worden er steeds meer bewust van de veiligheid die een helm biedt. Ook zijn de helmen van tegenwoordig best wel modieus te noemen en niet meer de lelijke pothelm die je in het verleden op de weg voorbij zag komen. Genoeg reden om eens stil te staan bij de fietshelm op aankomende 10 april en waarom een helm dragen eigenlijk zo gek nog niet is.

Waarom een fietshelm?
We benoemden eerder al de veiligheid die een helm je geeft. Maar wist je bijvoorbeeld al dat een fietshelm de kans op hoofd/hersenletsel tot wel 70% kleiner maakt bij een aanrijding of ongeval? Dat moet toch al genoeg reden zijn om er een aan te schaffen toch?

Ook is een helm tegenwoordig een echt style item geworden. Bekende merken zoals Abus, CRNK en Giro zijn goede voorbeelden, zij hebben een grote collectie van stylevolle helmen. Ook zijn er veel verschillende soorten te verkrijgen, zoals integraal helmen, racefiets helmen en e-bike helmen. Deze komen in veel maten, kleuren en zijn allen universele fietshelmen voor dames en voor heren.

Let op het keurmerk!
Iets waar niet iedereen meteen aan denkt bij het kopen van een fietshelm, maar let er op dat je een goede helm aanschaft die is voorzien van een keurmerk. Een dergelijk keurmerk betekend dat de helm is goedgekeurd voor de europese wegen. Een keurmerk vind je bij een goedgekeurde helm altijd met een sticker aan de binnenkant van de helm. Voor volwassenen, let dan op het keurmerk EN-1078. Voor kinderen geldt keurmerk EN-1080 en voor de Speed-Pedelecs is het speciale keurmerk NTA-8776 in het leven geroepen. Kun je een van deze keurmerken niet vinden in de helm? Zoek dan maar even verder, want dan is de helm niet veilig genoeg bevonden.