Ook al zijn er velen die het hele jaar door op de fiets rijden, veel mensen halen de fiets na een aantal maanden weer uit de schuur. Het is dan goed om je fiets even na te lopen of deze daar ook weer klaar voor is. Zijn de fietsbanden nog in goede staat? Is de ketting nog op spanning en gesmeerd? Je wilt natuurlijk weer vele, veilge kilometers rijden zonder onderweg stil komen te staan met pech.

Controleer de banden en bandenspanning
Iets waar niet genoeg op wordt gelet is de juiste bandenspanning. Met name voor e-bikes belangrijk omdat je het niet altijd in de gaten hebt, dankzij de elektrische ondersteuning. Bij een te lage bandenspanning gaat namelijk de actieradius van je elektrische fiets snel achteruit en moet de motor onnodig harder werken. Dat is zonde, dus check zeker elke maand de bandenspanning van jouw fietsbanden. Maar check ook meteen even de buitenbanden. Zitten hier scheurtjes in? Of zit er nog wel genoeg profiel op de banden? Vertonen ze veel slijtage, dan is het aan te raden om deze te (laten) vervangen. Investeer in goede anti-lek fietsbanden van een goed merk zoals Schwalbe of Continental fietsbanden, dat scheelt je een hoop ergernis onderweg.

Onderhoud je fiets
Regelmatig een onderhoudsbeurt is dan ook aan te raden om je fiets in goede conditie te houden. Zeker met al die e-bikes van tegenwoordig, de accu, software updates en elektronica moeten goed worden bijgehouden om juist te blijven werken. Ga minimaal eens per jaar langs een specialist om een servicebeurt te laten uitvoeren, zo heb je een stuk langer plezier van jouw tweewieler.

Reparatieset voor onderweg
Helaas kan iedereen het overkomen, pech onderweg. Een beetje voorbereiden voor het aankomende fietsseizoen kan nooit kwaad. Neem daarom een banden reparatiesetje, een mini fietspomp en tyraps mee voor onderweg zodat je kleine reparaties onderweg snel kunt fixen. Zo maak je de kans om te moeten lopen ook weer een stukje kleiner.