Met een weergaloze Wiede Woldendag zijn de honderd dagen lente van Wiede zondagmiddag van start gegaan. Zo’n beetje alles en iedereen die iets met Wiede Wold heeft, was aanwezig bij Vakantiepark Westerbergen in Echten en presenteerde de activiteiten die komen gaan.

Zo was er een sneak preview van het theaterspektakel Atropos, dat vanaf 25 mei in de afvalkathedraal in Koekangerveld wordt opgevoerd. Het was kort, maar wel al indrukwekkend wat de spelers lieten zien. Dirk Bruinsma, artistiek leider van de PeerGroup vertelde erbij dat er eigenlijk al vier tot vijf jaar aan gewerkt wordt. De designers die in- en rond Echten hun kunstzinnige creaties hebben opgebouwd of geverfd, presenteerden zich ook aan het publiek. Van vijftig zwarte poorten tot een duiventil die eigenlijk ook een stilteruimte kan zijn, maar ook het prachtig geschilderde glasvezelgebouwtje aan de rand van het vakantiepark. In het weekend van 11 mei zijn alle designers present om bij hun werk tekst en uitleg te geven aan de bezoekers. Er is een speciale wandelroute opgezet die langs de werken voert en in feite iedere dag kan worden gelopen. De route staat niet alleen in de speciale Wiede Woldkrant, die vorige week huis-aan-huis in de regio werd verspreid, maar ook op de website.

Twee tijdcapsules
Tingieter Mischa Brendel presenteerde zondag met schoolkinderen de tijdcapsule die bij een speciaal natuurlijk kunstwerk in het bos naast Westerbergen is opgebouwd. In de eerste capsule zijn de verhalen van schoolkinderen van vijf groepen uit De Wolden verzameld, waarbij het erom gaat hoe de kinderen denken dat De Wolden er in 2049 uitziet. Dan wordt de capsule, die nog begraven moet worden, weer naar boven gehaald om te zien wat er van uitgekomen is. Er komt nog een tweede tijdcapsule bij met verhalen en tekeningen van kinderen die vakantie vieren op Westerbergen. Zij komen doorgaans uit andere delen van het land, het is volgens Brendel mooi om te zien hoe die de toekomst van het platteland zien.

FoodFestival Ruinen
Burgemeester Inge Nieuwenhuizen vertelde de aanwezigen hoezeer zij zich thuis voelt op het platteland. Zij kwam 2,5 jaar geleden vanuit de Randstad naar Drenthe en vertelde dat dit gevoel mede komt door al die mensen die ze ontmoet. Wethouder Albert Haar reikte de Culturele prijs De Wolden 2023 uit aan de dames van het Foodfestival uit Ruinen, die daar enorm door verrast waren. Op zaterdag 18 mei is de tweede editie op de Brink in Ruinen.

Buiten was veel belangstelling voor de Wiede Woldenmarkt, waar alle activiteiten van het streekprogramma werden gepresenteerd. Veel mensen gingen blij naar huis met in hun achterhoofd vastgezet het Wiede Wold lied dat deze middag door Ronald Buld werd ontleed, met muzikale medewerking van toetsenist Sven Jansen. De bezoekers zongen het uit volle borst mee, Buld riep iedereen op ook hun eigen versie van het lied te maken. Op triangel, blokfluit, met koor of een muziekclub, het maakt niet uit. Tekst en muziek zijn te vinden op de website. Info: www.wiedewold.nl

Bron: Artizzl Media/Peter Nefkens